Glogow Malopolski

A festői környezetben lévő, több mint 5000 fő lakosú kisvárost északról, keletről és nyugatról erdő óvja. Meleg nyarak és igen hideg telek jellemzik. A táj igen változatos, az erdők mellett, mocsaras illetve teljesen kopár területek is megtalálhatóak a környéken.

A város területének 33%-a erdő. A település erdős része a Rzeszów Sandomierz erdő részét képezi, ahol akár 90-120 éves fák is megtalálhatóak. Az erdőben a fenyőfák dominálnak, de emellett tölgy, bükk, nyír, gyertyán, éger, nyár, és kőrisfák is vannak. A látogatók láthatnak gyöngyvirágot, lepke orchideát, borostyánt is.

1996-ban létrehoztak egy természetvédelmi területet (Bór), melyet azért alakítottak ki, hogy megőrizzék az ősi erdő kis töredékét eredeti állapotában.

Az erdő szélén van egy emlékmű, melyet Wladislaw Kojdra emlékére emeltek, aki a parasztmozgalom kiemelkedő aktivistája volt, és akit 1945. szeptember 17-én itt gyilkoltak meg. Az emlékmű nemcsak neki, hanem a II. világháborúban meggyilkolt zsidóknak is emléket állít. Az erdő mélyén több zsidó tömegsírra bukkantak, hiszen a területen 1942 július és augusztus között közel 5000 lengyel zsidót lőttek agyon, de azon a helyen közel 300 lengyelt is megöltek és eltemettek. A sírokhoz zöld út vezet a műemléktől, melyek 15 perc sétával elérhetőek. Az erdő déli részén a helyi vadásztársaság lövéseit lehet hallani.

A várost II. Rákóczi György katonái porig égették, majd a nagy északi háború idején ismét kifosztották és elpusztították. Urszula Lubimorska 1725-ben épített egy kis palotát egy nagy kiterjedésű kerttel. 1766-ban elkészült az új templom a kolostorral, illetve a városházával. A kolostor 1803-ban leégett. A város a 18. század második felében virágzásnak indult. Glogów híres volt vásárairól, évente 2 vásárt tartottak, ahol megengedték a lakosoknak, hogy saját söreiket árulják. A 19. században Glogów maradt a helyi kereskedelmi és adminisztrációs központ, bírósággal, postával, közjegyzővel, gyógyszertárral és iskolával. A lakosok aktívan támogatták vagy részt is vettek a 19. században zajló felkeléseken.

A legtöbb épület fából készült, emiatt gyakoriak voltak a lakástüzek. Ennek megelőzésére alakult meg az önkéntes tűzoltóság. A városban tornaegyesület is alakult, melyhez később csatlakozott Józef Pilsudski, a Második Lengyel Köztársaság első államfője. Nagymértékben neki köszönhető, hogy 1918-ban Lengyelország visszanyerte függetlenségét. A Központi Ipari terület kialakításával egy időben, a város jelentősége csökkent a gyorsan növekvő Rzeszów-val szemben. Nem sokkal a háború után, a sziléziai Glogów városának a Népi Lengyel Köztársasághoz csatolásával, a lengyel kisváros megkapta a Malopolski (Kis-Lengyelország) jelzőt, hogy meg tudják különböztetni a sziléziai várostól.

A kisváros kb. 15 km-re fekszik Rzeszów nagyvárostól. Kb. 15 percre érhető el a Rzeszów-Jasionka repülőtér, melynek járatai New York, Dublin, Bristol, London vagy Varsó városokba repülnek.  A város a nemzeti 9. sz. főút mentén fekszik, mely része az európai E371 számú útnak. A központot elkerülő körgyűrűt 2005-ben nyitották meg.

A város modern oktatási infrastruktúrával rendelkezik, emellett kultúrház és könyvtár is működik a településen. Minden évben megrendezésre kerül a nagy népszerűségnek örvendő Glogów-napok, ahol néptáncosok, énekesek, zenekarok lépnek fel, emellett gyermekműsorok és sportversenyek is megrendezésre kerülnek.

A Tégla csarnok, jellegzetes tornyával a 18. sz. második felében épült, a városi piac központi részére, ahol többek között Szűz Mária, Szent Flórián szobra is áll. A csarnok jelenleg városházaként működik. A Szentháromság Templom 1876-79 között épült, tégla falazatú, egyhajós templom a főhomlokzatnál két toronnyal. A templom belső mennyezete dongaboltozatú. A történelmi belváros megmaradt a kis utcácskáival, többnyire földszintes, tégla épületeivel. A régi temetőben fekszik többek között Franciszek Kotula néprajzkutató. A városban lévő gyár főépülete a Lubomirski-család által épített egykori palota, melyet egyszer úgy hívták, hogy a Zár. Az épületet többször átépítették.

Műemlékek: Harc és vértanúk szobra, Szent Flórián szobor, Szűz Mária szobor, emlékmű Szobieszki János tiszteletére, emlékmű Stefan Wyszynski tiszteletére, II. János Pál pápa szobra.

A város honlapja

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.