Fontos választási tudnivalók

2024-ben önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek Magyarországon. Idén először egy napon tartják ezt a két választást, június 9-én. Az alábbi tájékoztatónkban összeszedtük, hogy melyik választáson mire szavazunk és ki szavazhat.

 

Az önkormányzati választáson településtípusonként eltér, hogy mire szavazunk. Ibrány 10 000 fő alatti település, ahol polgármestert, a helyi képviselő-testület tagjait, a vármegyei önkormányzat tagjait is megválasztjuk. Azaz arról döntünk, hogy kik vezessék a településeinket, és kik hozzanak döntést a fontos helyi ügyekben. Ezek mellett az európai parlamenti (EP) választáson arról szavazunk, hogy ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. Erről országos pártlistán szavazunk, azaz mindenhol ugyanaz a szavazólap lesz.

Ibrányban (amennyiben a feltételeknek megfelel) a választópolgár 4 db, fehér színű szavazólapot (polgármester, képviselő-testület, vármegyei lista, Európai Parlament) fog kapni, fehér borítékkal.

Az a választópolgár, aki kérte felvételét a nemzetiségi névjegyzékbe további 2 vagy 3 db, zöld színű (helyi nemzetiségi önkormányzati, megyei önkormányzati és országos önkormányzati) szavazólapot fog kézhez kapni, zöld színű borítékkal.

Fontos, hogy a nemzetiségi, zöld színű szavazólapokat bele kell tenni a zöld színű borítékba és azokat le kell zárni. Amennyiben nincs lezárva, érvénytelen a szavazat! A fehér színű szavazólapok tekintetében nincs ilyen kitétel.

A helyi önkormányzati választásokon azok a nagykorú személyek szavazhatnak, akiknek lakóhelye vagy tartózkodási helye van az adott településen, illetve vármegyei lista esetén a vármegyében. A helyi lakosok közül azonban nem csak a magyar állampolgárok jogosultak szavazni. Az önkormányzati képviselőkre és polgármesterre szavazhat az Európai Unió bármely más tagállamának állampolgára is, ha van magyarországi lakóhelye. Ezenkívül részt vehetnek a magyarországi lakcímmel rendelkező és helyben lakó, menekültként elismert, vagy huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek is.

Fontos, hogy csak az szavazhat, aki szerepel a választási névjegyzékben és érvényes azonosító okmánnyal rendelkezik.

Azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt a választás napján nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe szavazni, mozgóurnát igényelhetnek. Mozgóurnát igényelni a választás napján, vagyis június 9-én 12 óráig van lehetőség.

Puskás Gyula

aljegyző

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.