Vissza a jövőbe?

Az elmúlt havi Ibrányi Hírlapban tájékozódhattunk arról, hogy a képviselő-testület, az Ibrányi Sportegyesülettel kötött  együttműködési megállapodás felbontását készíti elő. Mindenképpen szeretnénk első kézből tájékoztatni a lakosságot, a sportot szerető embereket, a szurkolókat, és nem utolsó sorban a sportolókat arról, hogy mire számíthatnak a jövőben. A fejleményekről Berencsi Béla polgármester urat kérdeztük.

 

Melyek a legfrissebb hírek?

November 8-án döntött a testület, az önkormányzat és a sportegyesület között 2012. január 1-jén – a Károlyi Mihály utcai Sportcsarnok és a hozzá tartozó pályák használatára – kötött együttműködési megállapodás és haszonkölcsön szerződés, valamint az ingatlanon épített terasz létesítése kapcsán létrejött megállapodás 2016. december 31. napjával történő felmondásáról.

Mit jelent ez pontosan?

Ez azt jelenti, hogy Ibrány Város Önkormányzata és az Ibrány SEvezetése között megszűnik minden korábbi együttműködés és megállapodás. Az önkormányzat saját költségvetése terhére  tekintettel az egyesület tervezhető kiadásaira - eddig minden évben komoly anyagi támogatást biztosított az Ibrány SE részére sporttámogatás jogcímen. Ezen kívül még számos vállalásunkat teljesítettük, mint például a szemétszállítással kapcsolatos költségek megfizetését, valamint egy fő folyamatos foglalkoztatását a sportpályán. Ha mindezeket a költségeket összeszámoljuk ebben az évben az SE mintegy 8 millió forint, ezt megelőző években évi  10-13 millió forint között részesült támogatásban. (Csakhogy érzékeltessem: éves szinten a sportra fordítható állami normatíva ehhez képest változó, - az soha nem éri el a 10 millió forintot.) Idén nyártól viszont már csak a rezsi költségeket fedeztük, a támogatás további folyósítását feltételekhez kötöttük. Ezek közül a legfontosabb az volt, hogy a vendéglátói tevékenységét a sportegyesület vezetése különítse el a sporttevékenységtől, hiszen a két funkció, nem egyeztethető össze. Ez a mai napig sem teljesült. Az egyesület jelenlegi elnöksége senkivel nem egyeztetve állapodott meg egy Tisza-parti vendéglátóegység öt évre történő bérléséről, ami véleményünk szerint inkorrekt és veszélyeztetheti az egyesület gazdálkodását. Igazán az  egyesület vezetésének ez a döntése volt az utolsó csepp a pohárban, - hiszen ahhoz már hozzászoktunk, hogy a sporttal kapcsolatban nem sok mindenbe avattak be minket -, de ezt az öt évre történő elkötelezettséget úgy ítéltük meg, hogy nem egy szűk körű döntésnek kellett volna megelőznie. Éppen ezért úgy döntött november elején a testület, hogy a sportkomplexum területén meg kell szüntetni az Ibrány SE mindennemű sport és vendéglátói tevékenységét, így a városra, mint tulajdonosra visszaszáll az ingatlan működtetése is.

Az Ibrány, Hősök tere 3. szám alatti ingatlan (volt Polgármesteri Hivatal, jelenlegi Járási Hivatal ) tulajdonosaként döntöttünk arról is, hogy a jövőben nem járulunk hozzá ahhoz, hogy az egyesület bejegyzett székhelye ez az ingatlan legyen. Értesítettük az Ibrány Sportegyesület elnökét, hogy az egyesület székhelyét módosítsa 2016. december 31-ig, s ennek a Nyíregyházi Törvényszéki nyilvántartásban történő átvezetéséről intézkedjen. Hozzáteszem, ehhez a sportegyesület  közgyűlését az elnökségnek, össze kellene hívnia – mivel ez az egyesület alapszabályának a módosításával is együtt jár. Tudomásom szerint az elnökség, a 2011. februári megválasztása óta – a tisztújító közgyűlést kivéve - egyszer sem hívta össze a közgyűlést.

Végül az Ibrány SE által épített terasz használatának 2016. december 31. napjával történő megszűnésére tekintettel – a 2012-ben aláírt megállapodásunk szerint - az egyesület részére ellentételezéseként bruttó 1.469.556.-Ft-ot állapítottunk meg, ami még az éven folyósításra kerül az egyesület számlájára, a sportobjektum átadásával egy időben.

Mi vezetett idáig?

A bizalmatlanság, a párbeszéd, az együttműködés és a kommunikáció teljes hiánya, amit különben nem csak az önkormányzat részéről hiányoltak sokan, hanem sportolók, szakosztályvezetők, edzők, és szülők egyaránt. Továbbá az a minősíthetetlen – egyébként személyiségi jogokat is sértő lejárató-kampány, amit a közösségi hálón irányomba és a testület felé zúdítottak. Mindezeken túl, a sport és vendéglátói tevékenységekből fakadó pénzforgalom különválasztásának és átláthatóságának a hiánya is aggodalomra adott okot. Véleményünk szerint ezek egyáltalán nem összemosható dolgok, a TAO-s (társasági adó) forrásokról nem is beszélve. Nem voltak közgyűlések, ami szabálytalan, hiszen a tagságot miden lényeges döntésbe be kellet volna vonni. A közgyűlés 19 fős tagságának bizalmát egyébként már rég elvesztette az elnökség, akik ettől függetlenül foggal-körömmel ragaszkodnak a pozíciójukhoz.

A városban az a hír járta, hogy lesz megegyezés, mégsem sikerült.

Miután az egyesület vezetése nem teljesítette a testület által megfogalmazott kéréseket, a nyár folyamán eljutottunk odáig, hogy arra kértük a jelenlegi sportvezetést, hogy a tisztségeket adják át olyan személyeknek, akikben mindenki feltétel nélkül megbízik. Ettől a sportvezetés mereven elzárkózott.
Ennek ellenére a testület egyes tagjai az alpolgármester vezetésével további tárgyalásokat folytattak azért, hogy kompromisszumos megoldás jöjjön létre. Az utolsó pillanatig élt a remény, hogy az egyesület összes adóságát átvállalva, tiszta vizet tudunk önteni a pohárba. A szóban elfogadott egyezséget követően azonban, amikor írásos formában került ez megfogalmazásra, melyben próbáltuk nyomatékosítani az átadás-átvétel feltételeit, a jelenlegi vezetőség, amely 2 főre csökkent, elállt a megállapodástól és nem írta alá azt. Három testületi ülésen volt téma a megegyezés, annak feltételeinek kidolgozása, amelynek folytán igyekeztünk a másik fél kérését is figyelembe venni. A testület velem együtt, ahogy szokták mondani „elment a falig”. Nagyon sajnáljuk a történteket, de tudomásul kell venni, hogy mi az állam és az adófizetők pénzéből gazdálkodunk, melyre szigorú számviteli szabályok és helyi rendeletek vonatkoznak. Az egyesület pedig önálló gazdálkodással bír.

Mikor lesz újra futballmeccs az ibrányi focipályán?

Minden jel arra mutat, hogy legkorábban nyár végén, hiszen a 2017/2018-as bajnokságra egy másik, meglévő sportegyesülettel nevezünk, amelynek a neve Ibrány Város Sportegyesülete, röviden Ibrány VSE. A terv az, hogy a megyei III-ból indulva, tiszta lappal, szépen lassan építkezve fogunk elérni remélhetőleg olyan magasságokba, ami méltó egy járásszékhely településhez. Addig  azonban első és legfontosabb feladatunk a labdarúgó pálya állapotának helyrehozása, gyors rendbe tétele, és minden olyan feladat megoldása, amit jó gazda gondosságával kell ellátni.

Miben bízhatnak a helyi utánpótláskorú játékosok?

Mi minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni azért, hogy minél hamarabb intézményesített és szervezett keretek között, kifogástalan feltételek mellett, zavartalanul tudjanak sportolni azok a fiatalok, akik jelenleg az Ibrány Sportegyesület igazolt játékosai. Reméljük, hogy az Ibrány SE jelenlegi vezetése nem gördít majd akadályt senki elé, aki a jövőben nem velük képzeli el a közös jövőt.

A sportfelszereléseknek, autóbusznak és egyéb eszközöknek mi lesz a sorsa?

A jelenlegi vezetés lassan 6 éve irányítja az Ibrány Sportegyesületet. Ami felszerelést, fogyóeszközöket átvett, abból nincs értelme számon kérni semmit. Az autóbuszt társasági adós forrásból vásárolta az egyesület, amelyhez az Önkormányzat közel 3 millió forint saját erőt biztosított. Ezzel, valamint az elmúlt években vásárolt felszerelésekkel, gépekkel ők rendelkeznek. Nagyon sajnáljuk, hogy a megegyezés zsákutcába jutott. A Képviselőtestület minden törvényes eszközzel azon volt, hogy megoldódjon a fennálló probléma és a város teljes felelősséggel gondoskodjon a sportegyesület átlátható működéséről. Remélem, hogy az Ibrány SE vezetősége a jelenleg rendelkezésükre álló több, mint 15 millió forint TAO-s forrás felhasználásáról ésszerűen fog gondoskodni, valamint, hogy találnak olyan gazdát, támogatókat, szponzorokat, akik tőlünk jobb tárgyi és működési feltételeket tudnak számukra biztosítani.

Reméljük a legjobbakat! Hajrá Ibrány!

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.