Mennyi? 30! Boldog születésnapot Ibrány város!

Méltó módon, ünnepélyes keretek között ért véget a 2023-as esztendőt végigkísérő rendezvénysorozat, amelyekkel a városi cím adományozásának 30. évfordulója előtt tisztelgett településünk.

 

A záróakkordra november 3-án, pénteken került sor, amikor is a borús idő ellenére az érdeklődők a Polgármesteri Hivatal melletti parkban gyülekeztek, amely a városi cím adományozásának 30. évfordulója alkalmából és a képviselő testület döntése nyomán immár a Berencsi Béla tér nevet használhatja.

A Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár Debrecen Helyőrségi Zenekarának térzenéje fogadta az emlékezőket, hiszen egy új köztéri műalkotás ünnepélyes avatásával tisztelegtünk néhai polgármesterünk, díszpolgárunk Berencsi Béla emléke és az általa végzett városépítő munka előtt.

Elsőként Trencsényi Imre polgármester emlékezett a néhai településvezetőnkre, majd Berencsi Béláné mondott köszönetet. A mű alkotója, Molnár Levente szobrászművész gondolatait követően pedig elérkezett a leleplezés pillanata, majd ez emlékezés és a tisztelet koszorúinak, virágainak elhelyezésével ért véget az avatási ceremónia.

A figyelem ezt követően az Ibrányi László Művelődési Központ II. emeleti kiállítótermére szegeződött, ahol 15 órától az Esbó-halmi kincseink című kiállítás megnyitójára került sor.

A Rétközben, a számos kiemelkedő halom közül az ibrányi emberek számára a legjelentősebb az Esbó-halom, ahol 1984-ben terepbejárás során szántással megbolygatott temetkezési helyet találtak. Az Esbó-halom Ibrány történetének legkorábbi időszakából származó olyan felbecsülhetetlen kulturális érték, mely a városlakók lokális önazonosságának egyik legjelentősebb fundamentuma.

A nagy számú érdeklődő előtt elsőként Kulcsár Sándor előadásában hangzott el a Hazánk c. dalt, majd az 1985-1990 közöt elvégezett leletmentő munkát vezető Dr. Istvánovits Eszter, a nyíregyházi Jósa András Múzeum régész-muzeológusa nyitotta meg a páratlan kincseket bemutató, február végéig megtekinthető tárlatot.

16 órakor az intézmény színháztermében felcsendült Ibrány dala és kezdetét vette a városi cím adományozásának 30 évfordulója tiszteletére szervezett ünnepi nagygyűlés, amelyet megtisztelt jelenlétével Dr. Vinnai Győző térségünk egyéni országgyűlési képviselője és településünk szülötte Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja is.

A katonazenekari kísérettel előadott Himnusz és a moderátori beköszönőt követően Trencsényi Imre polgármester úr mondott jubileumi köszöntőt. Beszédében kiemelte, Ibrány élt a lehetősséggel és rászolgált a kitüntető városi címre, hiszen az elmúlt harminc esztendőben, ezt a rangot sikerült tartalommal megtölteni, köszönhetően az itt élők kitartó, szorgalmas munkájának.

A polgármesteri beszédet követően Sulyok József: Templomszeg című versét szavalta el Bakti László, majd Dr. Vinnai Győző, térségünk országgyűlési képviselője lépett a pulpitushoz. Képviselő úr beszédében kiemelte azt a lokálpatriotizmust, amely az ibrányi embereket jellemezi és elismerését fejezte ki az eddigi városépítő munka előtt. Véleménye szerint jó döntés volt 2013-ban Ibrány járási székhelytelepüléssé jelölése.

Képviselő urat követően Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja szólt a jelenlevőkhöz. Főispán úr a Kelet-Magyarország 30 évvel ezelőtti lapszámából idézve elevenítette fel emlékeit az 1993-as városi cím adományozó ünnepségről. Beszédében kiemelte azt a sok munkát, amit az ibrányiak az elmúlt három évtizedben elvégeztek, hogy településünk méltó legyen az elnyert ranghoz.

Az ünnepi beszédeket követően a városi cím adományozásának 30. évfordulója alkalmából meghirdetett játékok és pályázat nyerteseinek díjátadása következett. A jubileumi puzzle játék nyertese Hegedűs Viktória, míg az Ibrány 30 - várostörténeti kvíz nyertese Mészáros Józsefné lett.

A városvezetés a jeles évforduló alkalmából „Nekem Ibrány a világ közepe” címmel versíró pályázatot is hirdetett felnőtt és gyermek kategóriában. A gyermek kategória nyertese Trencsényi Gréta, míg a felnőtt kategória nyertese Némethné Varga Krisztina lett.

A díjakat Nyilas Józsefné, ILMKS intézményvezető-helyettese adta át, majd Gönczi Amina és Kormány Gyöngyi szavalatában elhangzottak a díjnyertes költemények.

A komolyabb perceket követően egy különleges zenei csemege várta a rendezvényen részt vevőket, hiszen következett a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár Debrecen Helyőrségi Zenekar és Kulcsár Sándor közös koncertje, amit álló vastapssal jutalmazott a közönség.

A koncertet követően minden jelenlevőt az intézmény II. emeleti rendezvényterembe vártak egy állófogadásra, ahol Szűcs Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kormányhivatal Ibrányi Járási Hivatalának vezetője mondott pohárköszöntőt, majd következett a születésnapi torta megvágása.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak mindenkinek, aki elfogadta a meghívást!

Boldog születésnapot Ibrány város!

Képek:

https://ibrany.hu/kepgaleria/boldog-sz%C3%BClet%C3%A9snapot-ibr%C3%A1ny-...

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.