A múlt emlékei szavakba öntve 5

Folytatódott a "Múlt emlékei szavakba öntve" c. helytörténeti sorozat a helyi művelődési központban március 4-én. Az est folyamán az ibrányi védőnői hálózat kialakulásáról tartott előadást Harászi Józsefné Klárika néni és Szász Lászlóné Erzsike néni.

 

Száz évvel ezelőtt elsősorban a csecsemőhalandóság csökkentése volt a cél. Az eltelt évek során sok minden változott, a védőnők legfontosabb feladata jelenleg az egészségvédelem, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés.  A védőnői szolgálathoz hasonló intézmény egyébként nincs máshol Európában, ezért is érdemelte ki a hungarikum jelzőt.

Többek közt ezt is megtudhatta a hallgatóság tegnap este, hiszen mindkét előadó fiatalon, telve lelkesedéssel, az anyák és csecsemők iránti nagy-nagy felelősséggel kezdte munkáját. Erzsike néni 1963-ban, Klárika néni pedig 1965-ben került a védőnői pályára. Feladatuk volt a terhes gondozás, újszülött, csecsemő-gondozás, anyavédelem, családok látogatása. Élethivatásuk, a gyermekekről és a családokról való gondoskodásuk példaként állhat a mai generációk előtt.

Az előadás során ismét jóízűt nosztalgiázhatott a szép számú hallgatóság.

A következő alkalommal Sulyok József tart előadást az ibrányi közigazgatás hőskoráról.

Képek:

http://ibrany.hu/kepgaleria/m%C3%BAlt-eml%C3%A9kei-szavakba-%C3%B6ntve-5

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 

Hírlevél feliratkozás

Elsőként kaphatja meg az új híreket, frissítéseket.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.