A konyhai és kültéri sütés, főzés veszélyei

Évente átlagosan több mint 6500 lakástűz alakul ki, melyek legfőbb oka a sütés, főzés közbeni figyelmetlenség, az elektromos berendezések nem rendeltetésszerű használata és az ágyban dohányzás. Az idei évben már 344 alkalommal riasztották a tűzoltókat konyhában keletkezett tűzhöz, amelyek során 10-en megsérültek, és egy ember elhunyt.

A járványügyi helyzet kialakulásának következtében több időt töltünk otthonunkban, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitva tartása, bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő.

A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség. Függetlenül attól, hogy gáz- vagy elektromos tűzhellyel rendelkezünk, a veszély mindig jelen van. A készülő étel őrizetlenül hagyása végzetes következménnyel járhat, ezért fontos, hogy a továbbiakban felsorolt dolgokra fokozott figyelmet fordítsunk:

- A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!
- Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
- A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, alájuk érdemes hőálló alátétet tenni!
- Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!
- A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!
- Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel hamar észlelheti a kezdeti tüzet!
- Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az eloltott tüzet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a kezdeti tüzet egyedül el tudja oltani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!

A segélyhívás során adja meg:

a tűzeset pontos címét,
hogy mi ég,
valaki van-e életveszélyben,
hogy személyi sérülés történt-e,
hogy hány sérültről van tudomása,
hogy milyen károk keletkeztek,
hogy mit veszélyeztet a tűz, és
közölje a saját adatait is.

Tűz esetén hagyja el az épület a lehető leggyorsabban!

A lift használata tűz esetén tilos!

Menekülés során, ha már füst van, a padló szintjéhez közeli testhelyzetben meneküljön! A füst és a hő általában felfelé száll, a padló közelében biztonságosabb, hatékonyabb a menekülés. Lehetőség szerint orra, szája elé tegyen benedvesített törülközőt, ruhadarabot a káros anyagok belélegzésének elkerülése miatt.

Számítson arra, hogy a tűz miatt a kilincsek átforrósodhatnak, ezért meneküléskor ne érintse meg azokat puszta kézzel, tekerjen nedves ruhát a kezére!

Valós eset leírása:

Előfordult olyan eset, amikor egy gáztűzhely bal hátsó rózsáján lévő láng elosztó és az azon lévő fazék közé valamilyen textil ruhadarab került, melyet a gáz lángja meggyújtott. A gáztűzhelyen égő ruhától a gáztűzhely környezetében lévő éghető anyagok és épületszerkezetek meggyulladtak. A tűzoltók kiérkezésekor a gáztűzhely még működött, akik a helyszínen egy füstmérgezést szenvedett személyt találtak.

A konyhatüzek megelőzéséről szóló kisfilmet itt tekintheti meg:

https://katasztrofavedelem.hu/29/hirek/237342/elozze-meg-a-konyhatuzet

Kültéri sütés-főzés veszélyei

A nyárias, meleg idő megjelenésével egyre többen mennek ki a szabadba, így egyre gyakoribbá válik a kültéri sütés és főzés is. Azonban ennek megvannak a veszélyei is, melyekről nem szabad elfelejtkezni, fontos néhány szabályt betartani.

A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen érkező szél útnak indíthat egy kis parazsat vagy az asztalon lévő éghető anyagokat a láng közelébe sodorhatja. Mindig tartson elérhető távolságban a tűz eloltásához szükséges megfelelő mennyiségű oltóanyagot. Ha végzett a kinti tevékenységgel, alaposan oltsa el a tüzet, és még utána is fokozott figyelemmel legyen rá. Az apró fáklyák és a rovarok elűzéséért szolgáló füstölőket szintén tilos őrizetlenül hagyni, még ha távol is vannak minden éghető anyagtól.

A bográcsozás gyakori velejárója a gázpalack használata. Fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a gázüzemű berendezésekben csak pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. Ezek csak gázszerelvényt árusító szakboltokban vásárolhatók meg, de a legbiztonságosabb, ha probléma esetén szakemberre bízzuk a javítást, beszerelést. Fontos ellenőriznie, hogy a csatlakozásnál ne szivárogjon a gáz, a csere közben a dohányzás, nyílt láng használata, valamint nyílt lángú készülék üzemeltetése tilos. A palackból a gázkivétel csak és kizárólag a gyártó által előírt nyomás csökkentő egységen keresztül történjen. Használat után mindig zárja el a palackot. Csere után, vagy ha gázszivárgás gyanúja merül fel, magunk is elvégezhetjük a tömörségvizsgálatot a tömlő és a palack csatlakozási pontjánál. Ezt a vizsgálatot szappanos oldattal végezzük. Ha szivárog a gáz, akkor a csatlakozási helyet bekenve a szivárgás helyén buborékok keletkeznek. Sajnos volt már arra példa, hogy a gázszivárgás helyét valaki nyílt láng segítségével akarta megkeresni. A ház robbanását követően a személy életét vesztette. Amennyiben befejeztük a propánbutángáz-üzemű berendezés használatát, zárjuk el a palack szelepét. Ha hosszabb ideig nem is kívánjuk használni, szereljük le a nyomáscsökkentőt, és a szelepnyílásra helyezzük fel a biztonsági kupakot.

Gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni. Olyan palackot vásároljon, melynek szelepe ép és záró fóliával is el van látva. A hatóságok több helyen is találtak már hamis védőfóliával, az eredetitől eltérő színnel, zsugorítással, ismétlődő sorszámmal ellátott palackokat. Az illegálisan töltött gázpalackok veszélyt jelenthetnek a felhasználókra és környezetükre is.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy gyakorlat keretén belül bemutatta a szabálytalan módon töltött palackok veszélyeit. A gyakorlat során tűztálcába különböző mértékig megtöltött PB palackokat helyeztek. A kísérlet során a tűzben álló palackhoz csatlakoztatott nyomásmérő egyre magasabb értékeket mutatott, miközben a palackra irányított hőkamera is egyre nagyobb forróságot jelzett, végül a palack hatalmas robajjal szakadt fel, vagy hasadt több darabra. A vizsgálatok megállapították: azon palackok, amelyek a megengedettnél több PB gázt tartalmaznak, a környezetükben nagyobb rombolást képesek produkálni. Az erről készült videó felvételt a cikk alján megtekinthetik.

A videóból jól látszik, hogy mekkora veszélyt jelentenek a szabálytalan módon megtöltött, nem megfelelő mennyiségű gázt tartalmazó palackok. Az ilyen szabálytalanságok az elmúlt években személyi sérüléseket, emberek halálát okozták, illetve családok életét tették tönkre. Így tehát ezt elkerülvén csak hivatalos helyről, záró fóliával ellátott gázpalackot vásároljon!

A témához kapcsolódó kisfilmet itt nézhetik meg:

https://katasztrofavedelem.hu/29/hirek/238275/otthoni-grillezes-bogracsozas

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.