Szent István-nap 2021

A COVID előtti esztendők hagyományainak szellemében több napos rendezvénysorozattal tisztelgett Ibrány városa államalapításunk és Szent István királyunk előtt augusztus 19 és 21 között.

 

Az ünnepi események sorát a Városligetben élhettük át, ahol nem sokkal 18 óra előtt a Debreceni Kürtegyüttes térzenéjével hivatalosan is kezdetét vette az események sora.

A komolyabb hangvételű dallamokat követően a könnyedebb pillanatok jöttek, hiszen a Vaga Banda gólyalábas előadása és a Rétközi Ifjúsági és Kulturális Egyesület Száraz Tamással kiegészített énekes-táncos műsora is elnyerte a közönség tetszését.

20 órakor a Himnusz felcsendülésével kezdetét vette az ünnepi nagygyűlés, ahol Trencsényi Imre polgármester köszöntőjét követően Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepi gondolatokat követően kitüntetések átadására került sor.

Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő-testüleének döntése értelmében PRO URBE Emlékérem kitűntetésben részesült Dr. Vinnai Győző egyéni országgyűlési képviselő, IBRÁNYÉRT DÍSZCÍMER kitüntetésben részesült Némethné Diósi Ildikó szakápoló és Németh Ferencné nyugalmazott háziorvosi szakápoló, Posztumusz Ibrányért Díszcímer kitüntetésben részesült Ferencziné Dr. Bódis Ottilia gyógyszerész. A Város Kiváló Köztisztviselője kitüntetést vehetett át Kulcsár Margit a polgármesteri hivatal költségvetési csoportjának vezetője és Gerák István, a polgármesteri hivatal hatósági-igazgatási osztályának vezető főtanácsosa. A Város Kiváló Közalkalmazottja kitüntetést kapott Szoboszlai Ildikó az Ibrány Város és Térsége Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője, valamint Varga Sándorné, a helyi Öregek Otthonának egykori vezetője. „Közösségünk Szolgálatáért” kitüntetésben részesült Hornyák József polgárőr, valamint Orosz Miklós mezőőr.

Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Ibrány Kiváló Tanulója kitüntetést adományzott Csákány Evelin Katalinnak, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Teológia-lelkészet szakos hallgatójának, Csurka Angélának a Debreceni Egyetem turizmus-vendéglátás szakos hallgatójának, Fazekas Tamásnak a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi kar, jogász szakos hallgatójának, Ónodi Dorinának a Budapesti Corvinus Egyetem Kereskedelem és Marketing szakos hallgatójának.

Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő-testületének döntése értelmében a Város Kitűnő Tanulója ösztöndíjban Károlyi Enikő a Nyíregyházi Egyetem Osztatlan Tanári szakának hallgatója részesült.

A kitüntetések átadását követően következhetettb az est fő látványossága a Varga Miklós, Nagy Szilárd és Ragány Misa nevével fémjelzett rendkívül látványos és színvonalas István, a király c rockopera előadás, amelyet a közönség hosszas vastapssal jutalmazott.

Az Árpád Fejedelem Általános Iskola ebédlőjében szűkebb körben is köszöntötték a friss kitüntetettjeinket. Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökének pohárköszöntőjét követően Kovács Ferenc képviselő-testületi tag, tanácsnok átadta saját felajánlásait a város ktűnő és kiváló tanulóinak.

Augusztus 20-án, pénteken 10 órára a helyi művelődési központ színháztermébe várták az érdeklődőket, ahol a helyi egyházi előljárók Gorcsa Péter görögkatolikus parochus és Vass László református nagytiszteletű úr megáldották, megszentelték az új kenyeret. A ceremóniát színesítette a helyi református általános iskolások és gimnazisták ünnepi műsora.

11 órakor Zsadányi Zsolt Barangolás az ibrányi határban c. tusrajz kiállításának megnyitójára került sor, szintén a helyi művelődési központban. A kiállítást Tábori Tibor képviselő-testületi tag nyitotta meg.

Ezzel párhuzamosan már erősödött a sürgés-forgás a Városligetben, ahol a gőzerővel készültek a benevezett csapatok a Hagyományőrző- és Vadételek főzőversenyére.

A számos finomabbnál-finomabb gasztronómiai remekmű vetélkedésében hagyományőrző kategóriában az Ibrányi Polgárőr Egyesület lapcsánkája, míg vadétel kategóriában az önkormányzati tűzoltóság vaddisznópörköltje bizonyult a legjobbnak. Különdíjat kapott az Ibrányi Polgári Kör és Gernyeszeg csapata.

Idén is elismerték azon ingatlantulajdonosok munkáját, akik sokat tesznek azért, hogy portájuk szép, rendezett legyen. 2021-ben Árpád u. 59. – Német László, Bercsényi u. 28. – Kerékgyártó Tibor, Vasvári P. u. 16. – Bodnár Károly, Zrínyi u. 41. – Zsíros Pál, Nagyerdő 70. – Imre István, Rozmaring u. 92. – Csurka Pál, Szőlő köz 32. – Tóth Sándor, Kölcsey u. 11. – Császár József, Radnóti 45/a – ifj. Vigh László, Katona J. u. 20. – Tóth László érdemelte ki a zománctáblát.

Az eredményhirdetést és a "Szép környezet díj” átadása előtt zenei programokban sem volt hiány, hiszen fellépett az Anno Musica, a Dongó együttes és a Lant-Violin Duó, a szabad perceket pedig Kulcsár Sándor töltötte ki.

Estére a rongylábúaké volt a főszerep, hiszen a Szívtiproll együttes remek hangulatot teremtett a 22 óráig tartó utcabálra.

Augusztus 21-én, szombaton a kerékpárok kerültek előtérbe, hiszen reggel indult útnak a Gosztonyi Tibor Kerékpáros Emléktúra, késő délután pedig a "One Belt, One Road" Nemzetközi Ifjúsági Kerékpárverseny Ibrányi futama került megrendezésre.

A városvezetés és a szervezők ezúton is köszönetet mondanak mindenkinek, akik programjainkra elfogadták meghívásukat. Külön köszönet mindenkinek, akik támogatták és hozzájárultak az ünnepségsorozat zökkenőmentes lebonyolításához!

Találkozzunk jövőre is!

Képek:

http://ibrany.hu/kepgaleria/szent-istv%C3%A1n-nap-2021

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.