Nemzeti Vágta 2018

Szeptember 15-16. között immár tizenegyedik alkalommal csaptak a lovak közé Budapesten a Hősök terén, a magyarországi és határon túli települések legnagyobb lovas rendezvényén a Nemzeti Vágtán. Településünket a helyi Lókötők Lovas, Szabadidő és Sportegyesület két tagja Frank Csaba és Tóth Erika képviselte, utóbbi Tiszatelek színeiben indulva.

A több mint egy évtizeddel ezelőtti nyitányhoz képest alaposan kinőtte magát a rendezvény, hiszen noha az elnevezésében magyarországi megmérettetést sugall, valójában a határon túli települések is ott lehettek a Hősök terén kialakított alkalmi lóversenypályán. A Nemzeti Vágta a magyar lovas hagyomány ünnepe, az év legjelentősebb lovas kulturális rendezvénye, ahol 72 hazai és határon túli magyar lakta település lovasa mérette meg magát. Az elővágtákkal együtt összesen 190-en indultak el az idei versenyen.

A fővárosi futamokra 16 vidéki elővágta dobogósai kerültek be, akik a közvetlenül a budapesti versenyre nevezettekkel együtt jutottak be. Szombaton az előfutamokat, vasárnap a középfutamokat bonyolították le, a döntőt vasárnap délután négy órától indították útnak. Ebben az évben, a vágták történetében először a legfiatalabb lovasok is bemutatkozhatnak a Jövő Vágtája elnevezésű felvonuláson, ahol 110, nyolc és tizenkét év közötti lovas vonult fel.

Tóth Erika a Kecskeméten megrendezett Hírös Vágtán második helyen ért célba Csipke hátán,  Tiszatelek képviseletében, míg Frank Csaba a tiszafüredi Tisza-tavi Vágtán vívta ki a döntőbe jutást Bűvölettel. Feller Győző a Lókötők Lovas, Szabadidő és Sportegyesület Egyesület elnöke és a lovak tulajdonosa optimistán tekintett a fővárosi futamokra:

„Nagyon erős futamok elé nézünk a Nemzeti Vágtán. Nekünk már a részvétel is győzelemmel ér fel. Mindketten lovas családban nőttek fel, gyermekkoruk óta lovagolnak hobbiszinten, felnőttként pedig munka mellett hódolnak a szenvedélyüknek.”

A nagyszabású rendezvény a Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával és a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével vette kezdetét szeptember 15-én délben. A Millenniumi emlékmű körül kialakított speciális pályán a verseny a kishuszár vágta és az előfutamokkal vette kezdetét. Ekkor került sor a fogatvágta és a kocsitoló verseny előfutamára, majd este a különleges hortobágyi méneshajtást követhette figyelemmel a közönség. A Hősök terén kialakított versenypálya mellett idén a Fölszállott a páva versenyzői egy élő lovas tájházat mutattak be, ahol a korabeli falusi élet ünnepi hangulatát idézték fel a műsor döntősei. Vasárnap már a további versenyekre, a középdöntőkre, valamint a Nemzeti Vágta döntőjére került sor.

A versenyen Ibrányt képviselő Frank Csaba Carismo Carolina nyergében az 5. előfutam 2. helyéről startolt, míg Tisztatelek színeiben Tóth Erika Csipkével a 4. előfutam 5. helyéről indult. Sajnos a verseny nem úgy alakult, ahogy előzetesen eltervezték, hiszen Carismo Carolina a rajtnál megmakacsolta magát, ezért a biztonság és az egészség érdekében úgy döntött az ibrányi delegáció, hogy Csaba nem indul el a lóval. Egy év munkája lett így oda…

Tóth Erika viszont szoros és izgalmas versenyt követően bejutott a legjobb 25 lovat számláló középdöntőbe, ahol a 2. futamban Zirc, Szerencs, Kaposvár és Biharugra lovasaival kellett összemérni az erőt. Itt végül a 4. helyen futott be Erika, ami igazán szép teljesítmény, hiszen időeredmény alapján a 13. helyen végzett.

A 2018-as Nemzeti Vágta győztese Nagy Arnold, Temerin lovasa lett, Fantázia nevű lovával.

A Lókötők Lovas, Szabadidő és Sportegyesület ezúton is köszönetet mond támogatóiknak, a szurkolóknak, akik személyesen jöttek el a Hősök Terére és nem utolsó sorban mindenkinek, akik otthonaikból izgultak értük.

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.