Magyar Kultúra Napja

Gálaműsorral tisztelegtek a szervezők a Magyar Kultúra Napja előtt az Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár és Sportcentrum színháztermében. Január 22. a Himnusz születésnapja, és ez a nap egyben - 1989 óta - a Magyar Kultúra Napja is.

 

A fellelhető kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén, amely később Erkel Ferenc megzenésítésével országunk nemzeti himnusza lett. Ezen alkalomból - nagyrészt a helyi erőforrásokat köztudatba dobva - egy kis ízelítőt kaptak városunk színes kulturális, művészeti életéből az eseményre ellátogatók.

A program az intézmény II. emeleti kiállítótermében kezdődött, ahol a Toll-Art Csoport kiállítását (Bata Hajnalka, Jakab Szilvia, Jankovszkiné Horváth Noémi, Orosz Tünde, Nagyné Menydörgős Mónika, Szabó-Kocsis Hajnalka, Szabó Zsuzsanna, Szász Angéla, Szennai-Nagy Erika, Tábori Ilona, Tóth Szilvia, Vassné Éliás Krisztina, Vegera Sándorné) tekinthette meg a nagyérdemű. A tárlatot Szabó P. Judit intézményvezető köszöntőjét követően Szennai-Nagy Erika a nagyhalászi Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője nyitotta meg. A kiállítás február 23-ig tekinthető meg.

A program az intézmény színháztermében folytatódott. A moderátori bevezetőben elhangzott: ahhoz, hogy a magyar kultúra gazdag kincsestárából naponta meg tudjuk élni azokat az élményeket, csodákat és tanításokat, amelyet a zene, az irodalom, a néptánc, a népzene, a színház vagy a tudomány közvetíteni tud számunkra, fontos, hogy legyen pedagógus, lelkész, színész, költő, tudós, művész, szakember - egyszóval: kiművelt emberfők, de ugyanakkor kell, hogy legyen iskola, egyetem, templom, színház, múzeum, művelődési szintér és kell, hogy mindig legyen egy elkövetkező generáció, melynek tagjai majd továbbadják az elődöktől kapott tanításokat.

Büszkén kell vallanunk Kosztolányit Dezső gondolatát: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” Mert magyarságtudatunkat erősíteni, értékeinket megőrizni és gazdagítani csak úgy tudjuk, ha anyanyelvünkön szól a széleskörű tudás, anyanyelven szól az ige, és gyermekeinket úgy neveljük, hogy magyarságukat büszkén vállalva vigyék tovább - bárhová is sodorja őket az élet.

Az ünnepi műsorban közreműködtek: Hamvainé Karászi Aranka, Nagy Réka, Tajhty Emese, az Árpád úti óvodások (felkészítők: Ignácz Erzsébet és Vigh Lászlóné), Nagy Krisztina, Vlatkovszki Lajos (felkészítő: Németh Gáborné), Kovács Áron (felkészítő: Dajka András), Mikecz Adél, Vadász Vivien, az általános iskola alsósainak kórusa (felkészítő: Juhász Lászlóné), Szabó P. Judit, Seres Renáta, a Gold Dance Group tánccsoport (felkészítő: Szanyi Annamária), Fejes Edina, Ónodi Léda (felkészítő: Tar-Trencsényi Tímea), Bakti László, Akai Viktória, Puskás Gábor, Trencsényi Imre, Kulcsár Sándor és Puskás Gyula.

Az esemény képeit megtekintheti itt:

http://www.ibrany.hu/kepgaleria/magyar-kult%C3%BAra-napja-2018

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.