Hirdetmény

Mint az Önök előtt is ismeretes, Ukrajnában és Romániában több afrikai sertéspestis megbetegedés esetet jelentettek be mind házi sertésben, mind vaddisznóban.

 

 

A betegség jelentős közvetlen és közvetett kártétele miatt kiemelt nemzetgazdasági érdek, hogy a betegség behurcolását minden lehetséges eszközzel megakadályozzuk. A védekezés kulcsa elsősorban a betegség vírusa behurcolásának megakadályozásában rejlik, de ugyanilyen fontos a betegség esetleges megjelenése esetén annak minél korábbi felismerése.

A behurcolás egyik legnagyobb kockázata a szabadon élő, fertőzött vaddisznókkal való terjedés. A vírus elsősorban nem a kilőtt, hanem az elhullott vaddisznókból mutatható ki. Ezért az egyik legfontosabb feladat az, hogy a vaddisznó hullákat megtalálják, hogy abból az állategészségügyi szolgálat munkatársai mintát vehessenek a betegség felderítése illetve tovaterjedésének megakadályozása céljából.

Ha bárki a természetben vaddisznó hullára bukkan, azt a helyszín pontos meghatározásával, lehetőleg GPS koordinátákkal, írásban jelentse be az illetékes Járási Hivatalhoz. Amennyiben a bejelentés alapján a leírt helyszínen a vaddisznó hulla fellelhető és a mintavétel megtörténik, akkor a bejelentő a 45/2017. (IX.18.) FM rendelet szerinti támogatásra jogosult. Ennek nagysága 50 eurónak megfelelő forintösszeg elhullott egyedenként. A feltételeknek való megfelelés esetén a támogatásra jogosultságról illetve az ezzel kapcsolatos további teendőkről a Megyei Kormányhivatal tájékoztatja a bejelentőt.

Kérdéseikkel vagy információért forduljanak bizalommal a Megyei Kormányhivatal illetve a Járási Hivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályai munkatársaihoz!
A betegséggel kapcsolatos egyéb aktuális információk a Megyei Kormányhivatal (www.kormanyhivatal.hu) illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján (portal.nebih.gov.hu) is megtalálhatók.

Közös érdekünk, hogy az afrikai sertéspestis megbetegedés megjelenését és kártételét megelőzzük, megakadályozzuk Magyarországon!

Nyíregyháza, 2017. november 15.

Dr. Vajda Lajos
megyei főállatorvos

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei
Kormányhivatal

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.