A házszámtábla kihelyezés szabályai

Ibrány Város Képviselő-testülete 2014. szeptember 1-i hatályba lépéssel megalkotta a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól szóló  14/2014. (VIII. 27.) önkormányzati rendeletét . A rendelet 6. §-a a következőket határozza meg:

 

„A házszámtábla kihelyezés szabályai

6.§

(1)    A házszámtáblát a házzal szemben állva közterületről, illetve a magánútról jól látható helyen, a házfalra vagy az utcai kerítésre kell elhelyezni.
(2)    Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlant a megfelelő házszámtáblával ellátni. A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükséges cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni. A tábla kihelyezését a használatbavételi engedély jogerőre való emelkedését követő 60 naptári napon belül, a szükséges cserét 30 naptári napon belül köteles a tulajdonos elvégezni.
(3)    Amennyiben az ingatlan házszáma hivatalból indult eljárás során változik meg, a házszámtáblát az ingatlan tulajdonosa részére az Önkormányzat ingyenesen biztosítja.
(4)    A házszámtáblán a ház számozásán kívül a közterület neve is szerepelhet, más szót vagy szöveget szerepeltetni tilos.
(5)    Az elhelyezett házszám-tábla megrongálása, beszennyezése, számozásának megváltoztatása vagy olvashatatlanná tétele, illetőleg eltávolítása – karbantartás, csere kivételével – tilos.”

A rendelet 7.§.(2) bekezdése 2014. december 31-ig adott haladékot arra, hogy az ingatlanok tulajdonosai a házszámokat pótolják, házaikra, illetve a ház  előtti kerítésükre a helyes házszámot felhelyezzék.

Sajnos azonban az orvosi ügyelet, tűzoltóság, s hivatalos hatóságok jelzése alapján azt tapasztaljuk, hogy még mindig sokan nem tettek eleget a fenti kötelezettségüknek, ami megnehezíti ezen hatóságok munkáját is.

2017. június 1. napjától lépett hatályba  a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről  7/2017. (III.29.) Önkormányzati rendelet, melynek a  10.§-a alapján a fenti rendelkezések megszegőit 50.000.-Forintig terjedő közigazgatási bírsággal lehet sújtani.

Természetesen nem a bírságolás az elsődleges cél, hanem az, hogy önként mindenki tegyen eleget a házszámtáblák kihelyezésével kapcsolatos kötelezettségének.

Kérem, hogy mindenki nézzen szét a saját környezetében, s amennyiben még nem tette ki a 2006-2007 évben történő házszámrendezés során kapott új házszámtábláját, vagy esetleg  a régi és az új házszámtábla is  ki van helyezve, úgy  gondoskodjon a helyes házszám kihelyezéséről. Amennyiben azt tapasztalják, hogy a környezetükben ilyen helyzet van, kérjük azt jelezzék a Polgármesteri Hivatalban a jegyzőnél.

Bakosiné Márton Mária
jegyző

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.