Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/klcsmhu1/public_html/hosts/ibrany.hu/includes/menu.inc 2405 sor).

Csendes főhajtás

A város önkormányzatának meghívására sok ibrányi emlékezett a Bem utcai temető II. világháborús emlékművénél, a doni katasztrófa 75. évfordulóján.

 

 

Több mint százezer egykor elesett katonára emlékeznek ez idő tájt szerte az országban. 1943. január 12-én indult meg a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amely napok alatt szinte teljesen megsemmisítette a harcoló 2. magyar hadsereget – soraikban ibrányiakkal. Volt, aki a harcmezőn veszítette életét, mások megfagytak a -40 fokos hidegben vagy éhen pusztultak. A hadifogságba esettek pontos száma a mai napig sem ismert.

A tragikus sorsú hadseregre irodalmi műsorral emlékeztek a jelenlévők, amelyben közreműködtek az Ibrányi Móricz Zsigmond Gimnázium diákjai, valamint a Rétközi Ifjúsági és Kulturális Egyesület tagjai. Az emlékműsort összeállította Barna Zoltánné, gitáron kísért Jánvári György.

Ezt követően Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő úr történelmi visszatekintését, gondolatait hallgathatták meg, majd Vass László református nagytiszteletű úr emlékező Istentiszteletéhez hajtották meg fejüket az egybegyűltek.

A megemlékezés végén Ibrány Város Önkormányzatának képviselői koszorút helyeztek el a II. világháborúban odamaradt ibrányiak emlékművére, majd a megjelentek egy-egy mécses meggyújtásával és csendes főhajtással emlékeztek a doni katasztrófa áldozataira.

http://www.ibrany.hu/kepgaleria/csendes-f%C5%91hajt%C3%A1s

 

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 

Hírlevél feliratkozás

Elsőként kaphatja meg az új híreket, frissítéseket.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.